Become a Creator today!Start creating today - Share your story with the world!
Start for free
00:00:00
00:00:01
S7 Ep. 32Team Blue Red image

S7 Ep. 32Team Blue Red

S7 E32 · Short Tech News
Avatar
0 Plays1 month ago

Intel a încasat-o grav cu scoaterea lor din dealul pe care-l aveau alături de Apple, după ce aceștia din urmă și-au creat propria lor platformă de procesare bazata pe arhitectura Arm Dar lovitura aceea nu a reprezentat doar pierderea unei piețe foarte profitabilă, a devenit momentul în care s-a schimbat paradigma, în care prin implementarea cu succes a noilor procesoare ARM, Apple deschisese cutia pandorei. Printr-un miracol, chipsetul M1 de atunci, s-a comportat fără cusur în inima noilor macbookrui.

Mai pe înțelesul tuturor aproximativ acum, 4 ani, un tip de procesor care până atunci era folosit doar pe telefoane și tablete ajunsese să motorizeze calculatoarele. Și e important de precizat ca a făcut-o cu brio, marea problemă a implementării lor pe pc-uri ținand de incompatibilitatea lui cu diverse bucăți software sau piese hardware dresate până atunci să răspundă doar în fața unităților de procesare pe platforma x86.

S-a trecut granița încercându-se astfel contopirea celor două lumi, cea a dispozitivelor mobile și cea a pc-urilor.

Ieșirea din linie a lui Apple nu a fost considerată periculoasă pentru cei doi mari giganți, intel si amd, considerându-se cumva un caz izolat, și ca restul industriei nu avea cum să se adapteze noilor instrucțiuni. Dar ce să vezi câțiva ani mai târziu, acum în 2024, Snapdragon lansează un procesor asemănător, tot ARM, și îl meșterește în așa fel încât și pc-urile cu windows să profite de pe urma arhitecturii mai eficiente ca putere de procesare și consum.

Ok, Mac-urile au partea lor de piață dar nu-s la fel de populare ca iPhone-urile. În lumea pcurilor, cele cu windows detin majoritatea absoluta all over the world. Eee și iaca a mai scăpat ceva periculos din acea cutie a pandorei.

Periculos pentru cifrele de afaceri ale celor două echipe, albastră și roșie. Iar asta pentru ca anii aceștia și-au zis, nuuu nu are cum să meargă, dar iată ca a mai apărut o excepție de la regula și în urma ei alte firme mari precum Microsoft, Google și chiar Amazon își fac deja propriile chipseturi ARM. Asa ca piața va începe să se aglomereze, înghesuind adepții x86.

Asa ca in frunte cu intel si amd, urmați de alte nume mari precum dell sau Lenovo s-a constituit la târgul tehnogiei din Washington de luna asta, un grup care sa ungă puțin rotitele compatibilității software și hardware-ul dintre producătorii care-au în focus vechea tehnologie inventată acum 40 ani.

Ei tot spun ca x86 nu va putea fi înlocuit peste noapte și ca acum cu această mare unire toți se vor focusa sa ofere produse la fel de competitive.

Treaba este mai simpla de atât, totul se învârte în jurul banului, câștigurile pierdute de pasivitatea și ignoranța cu care intel și amd au privit înflorirea în timp a noilor procesoare, i-au făcut pe aceștia să adopte o strategie prin care să câștige timp. Mi-e greu să cred ca aceste firme o fac de dragul inovației, și nu doar pentru a reuși să prindă și ei un tren pierdut din urma.

Dar de ce ai mai face-o, dacă s-a descifrat acel cod care ne permite să rulăm aproape orice pe un calculator cu noua arhitectură ARM, care oricum își demonstrează eficacitatea, versatilitatea și puterea direct în mâinile noastre, zi de zi, motorizând fiecar e tableta sau telefon mobil.

Am ales la Short Tech News să îți vb despre această știre pentru ca alianța creata dintre toate acestea mega corporații, pare un semn de trezire și o reîmprospătare a mentalității din piață, care, după ani buni de mers tip til și doar în ritmul dictat de unii, a venit vremea să reapară concurența care să dea un imbold inovației.

Să scăpăm din acel ciclu care an de an ni se servesc serii noi dar vechi de procesoare în care mai e adăugat un nucleu, sau la care se mai pun câțiva megahertzi la viteză sa.

Se pare ca the game it’s on! Sa vedem și dacă iese ceva productiv de aici!

Bogdan Menci este numele meu și îți mulțumesc de prezență! Până data viitoare să fie inovare!