Become a Creator today!Start creating today - Share your story with the world!
Start for free
00:00:00
00:00:01
S7 Ep. 49 Google december image

S7 Ep. 49 Google december

S7 E49 · Short Tech News
Avatar
0 Plays1 month ago

În Prima știre importantă este vorba de lansarea noului procesor quantic Willow. Acesta pare că este cel mai puternic dintre cele realizate până acum de Google în cadrul proiectului început acum 12 ani denumit, Google Quantum AI.

Wilow reprezintă pentru calculatoarele quantice un pas major în fața, chiar revoluționar. Erorile date de calculele sale scad ca număr direct exponențial cu numărul de qubiți folosiți. Din 1995 de când Peter Short a inventat termenul de corecție a erorilor quantice nu se găsise până în momentul acesta o soluție potrivită.

Wilow rezolva ecuația erorilor dar și pe cea vitezei. În testul sintetic denumit RCS și nu nu vine cu rds alături, ci reprezintă random circuit sampling (RCS) benchmark, a scos un rezultat uimitor. Iar uimirea vine de la faptul ca în comparație cu cel mai rapid supercalculator clasic existent în momentul acesta, rulând același test, calculatorul quantic echipat cu noul chipset Google, a fost mai rapid rezolvând benchmarkul în doar 5 minute. Însă Supercomputeul clasic încă nu a terminat de calculat. Acestuia trebuindu-i în teorie 10 septilioane de ani să ducă la bun sfarsit. Adică 10 miliarde de miliarde de miliarde. O perioadă mai mare decât vârsta presupusa a universului nostru.

Bineînțeles momentan aceste calculatoare quantic e nu sunt gândite pentru a fi vândute către cei care vor să joacă Fortnite sau warzone ci puterea lor va fi direcționată spre zonele de cercetare acolo unde folosind memorii imense pline cu date se vor poate crea modele sau predicții care să ne ajute pe noi ca rasă în avansuri tehnologice critice pentru evoluția noastră.

Ei bine, dacă treaba asta cu calculatoarele quantice pare ca face Google să fie unul dintre cei care se gândesc la viitorul omenirii, aceeași firmă, a lansat o leaca mai recent și sistemul de operare Android XR. Această interfață de utilizare este dedicată căștilor de realitate virtuală. Iar în paralel cu o colaborare alături de Samsung, proiectul Moohan vrea să fie clona echipei verzi pentru căștilor Apple vision pro. Adică un fel spațial computing dar cu android ca sistem de operare.

Google nu este la prima încercare, însă marea noutate de acum constă în faptul ca acest sistem android xr ca veni alături de asistentul ai, gemini. Un asistent cu care se va putea comunica mai ușor. Mai ales ca a purta doar o cască, pentru un control mai facil ar fi ideal și un program care săti înțeleagă comenzile vocale într-un mod mai natural. Gemini cat și chiar chat gpt au aratat în ultimele versiuni ale lor capabilități de înțelegere situationala foarte avansate.

Gadgetul cu pricina al celor de la Samsung are termen de lansare anul viitor, sunt curios și cu ce preț….

Apropo de AI, tot în decembrie Google a venit cu două noutăți, versiunea gemini 2.0 dar și cu whisk, o aplicație care permite utilizatorului să folosească noi modele ai generative de imagine și text, imagen 3 și respectiv veo 2. Versiunea a doua a veo, este capabilă să realizeze filmulețe 4k cu lungimea a câtorva minute și cu o calitate mult mai bună față de oricare alt model de inteligență artificială generativ de conținut video.

Ai fost la Short Tech News, Bogdan Menci este numele meu și cred ca Google a fost și cuminte si muncitor anul acesta iar moșul o sa ii aducă ceva cadouri bănoase! Până data viitoare Să fie inovare! Pe curând

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify  | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu "o cafeluță" pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com