Become a Creator today!Start creating today - Share your story with the world!
Start for free
00:00:00
00:00:01
S7 Ep. 34 Geforce 256 image

S7 Ep. 34 Geforce 256

S7 E34 · Short Tech News
Avatar
0 Plays24 days ago

Vremurile au evoluat foarte mult. Avem jocuri și randări grafice care pot imita cu ușurință viața reală. Iar asta nu s-ar fi putut realiza fără a avea o putere de calcul formidabilă în calculatoare folosite pentru creație.

Iar Geforce 256 a fost un deschizător de drumuri. Am folosit la inceput varianta motto-ului nvidia în engleză pentru ca pe românește ar fi fost tradus simplu, prima placa video din lume, ceea ce nu ar fi fost adevărat. Dar dacă privim puțin din alt unghi, primul gpu din lume, ar însemna de fapt prima unitate grafică de procesare.

Punând accent pe cuvântul procesare, pentru ca era prima placă video care putea să preia cu adevărat sarcini din cârca CPU-ului.

Pe lângă treaba obișnuită pe care o făcea o placa grafică la momentul acela, Geforce 256 avea capacitatea de a se ocupa și de lumină, task de care se ocupa până acum doar procesorul.

Nu a fost singura premieră, a fost prima placă video care a beneficiat de un model cu memorie ddram, o memorie mai rapidă și mai eficientă față de cea folosita pana atunci, SDRAM.

Arhitectura sa denumită Celsius, fabricată pe un proces de 220 de nm, avea 17 milioane de tranzistori și putea procesa 10 million de polygoane per secundă.

Era cea mai puternică placă video a momentului și oferea în anumite jocuri o îmbunătățire a experienței și cu 50%.

Datorită Geforce 256, jocuri precum Quake 3 arena sau unreal tournament au devenit foarte populare pentru ca au putut fi jucate cu ajutorul noilor tehnologii de procesare grafică și luminare. Oferind jucătorului detalii de care până acum nu se putea bucura.

1999 a fost vremea când începeam să simțim cu adevărat ce înseamnă grafică 3D.

Datorită capacităților sale, Geforce 256 a fost susținută prin compatibilități ale sale cu jocuri datate chiar și la 7 ani distanță de lansarea sa, precum Star Wars: Empire at War sau celebrul Half-Life 2.

Acum avem la 25 de ani distanță mastodonți care pot înghesui până la 7,6 miliarde de tranzistori datorită fabricației pe 5nm. Cum e cazul și celei mai puternice plăci video de la nvidia rtx 4090.

Acum, plăcile video nu mai sunt folosite doar pentru a ne juca sau pentru a crea grafică 2D sau 3D ci puterea lor de calcul este pusă la treabă în slujba programelor de tip deep learning. În care cele mai puternice calculatoare antrenează aplicațiile de tip AI. Și iată se pare că istoria se repetă pentru ca a trebuit ca un nou tip de placa grafică să pună umărul iar alături de unitatea centrală de procesare pentru a face miliardele de calcule și conexiuni necesare unui task foarte important.

Fie-ți tabla ușoară Geforce 256 si tranzistorii tai să vegheze asupra frame-urilor din jocurile noastre!

Ai fost la sort Tech News! Îți mulțumesc de prezenta iar până data viitoare să fie inovare! Pe curând!

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify  | ApplePodcasts

Aici mă poți cinsti cu "o cafeluță" pentru a avea spor la creație! https://www.buymeacoffee.com/bogdanmenci

 podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space