A doua jumătate din septembrie a adus lansarea internațională a tabletei Huawei MatePad Pro de 12,2 inch. Un mastodont de tabletă cu grosimea maximă de 5,5 mm. Așadar un device foarte subțire! sincer, mi se pare ca dimensiunile și greutatea ar trebui să fie criterii de calitate obligatorii pentru o tabletă, device care trebuie să fie ușor portabil, indiferent ca vorbim în casă sau în diverse călătorii.
Tabletele Huawei au excelat mereu în calitatea construcției iar acest model premium nu face excepție, mai ales ca varianta disponibilă la noi in țară este cea premium gold care oferă un spate stilizat dintr-un material denumit Golden Silk ce vrea imite țesătura mătăsoasă a picturilor tradiționale pe mătase. Alte atuuri importante ale sale țin de ecran. Un OLED papermatte tandem care vine cu două straturi de leduri auto iluminate. Tehnologie care vine la pachet cu un contrast ultraridicat, luminozitate de până la 2000 de niti, 1 miliard de culori și o acuratețe profesională a nuanțelor. Pe lângă asta vine cu o tratare antistrălucire care elimină în proporție de 99% lumina care ajunge pe suprafața ecranului. Rezoluție 2,8k și 144 hz rata de refresh.
Cu un asemenea ecran, Huawei a decis să o marketeze către un segment aparte al pieței, cel al graficienilor digitali. Ecranul, alături de MPencil, creionul deștept ajuns la generația a 3-a al chinezilor și aplicația GoPaint reușesc să facă un combo de zile mari pe partea de desen grafic. 10 mii de niveluri de detectare a presiunii, latentă ultrascazuta, micro vibrațiile și amortizarea din timpul folosirii, sunetul specific creionului pe hârtie și multe funcții software inteligent integrate în aplicație precum imitația stropirii cu vopsea, fac din această tabletă o imitație a unui bloc de desen alături de creionul și pensulele sale.
Prețul este unul pe măsură, 5000 de lei dar în banii aceștia primești în pachet și tastatura și stylusul și softwareul dedicat graficii.
Cealaltă tabletă lansată acum câteva zile, este noua variantă iPad mini. La 3 ani distanță față de versiunea anterioară cei de la Apple, au păstrat intacte forma compactă de 8,3” deisgnul exterior, display-ul și modulul de cameră. Au schimbat însă, procesorul, folosind acum un A17 pro, cel regăsit pe IPhone 15pro, și care deblochează compatibilitatea cu funcțiile Apple inteligence.
De asemena tabletă a devenit compatibilă cu Apple Pencil pro, cel mai potent stylus al firmei americane. Va veni și cu ultimul iPad Os 18, sistem de operă care de la an la an seamănă din ce în ce mai mult cu macOS.
La cei 500 de dolari ceruți pe ea, pentru varianta de start de 128 de gb, devine una dintre opțiunile atractive de buget din gama celor de la Apple.
Deci, avem două tablete, una mică și una mare. A sunat rudimentar dar așa este, a celor de la Huawei, prin dimensiunea și funcțiile sale, este dedicată clar celor care vor să aibă unealta potrivită pentru a crea vizualuri digitale la nivel profesional înlocuind cu succes un tandem de laptop cu tabletă grafică. Cea de la Apple, se vrea o tabletă de buzunar să-i zic așa, utilă pentru toate taskurile zilnice cu toate atuurile la pachet, care să fie accesibilă si unei game mai largi de consumatori.
La Short Tech News am zis la început versatilitate, iar asta pentru ca dacă nu ai nevoie de programe specifice pentru windows, tabletele au devenit atât de puternice iar gama aplicațiilor atât de variată, că până la un anumit punct, pot înlocui cu brio un laptop.
Așadar, tu decizi ce tip de tabletă preferi!
Până data viitoare să fie creativitate! Pe curând!