Become a Creator today!Start creating today - Share your story with the world!
Start for free
00:00:00
00:00:01
S7 Ep. 41 Microsoft Ignite 2024 image

S7 Ep. 41 Microsoft Ignite 2024

S7 E41 · Short Tech News
Avatar
0 Plays2 months ago

Satya Nadella actualul CEO Microsoft, pe 19 noiembrie a dat startul evenimentului Ignite dedicat dezvoltatorilor și companiilor It partenere.

Acest eveniment tine 3 zile și conține prezentări asupra celor mai actuale si mai evoluate tipuri de servicii pe care Microsoft le are în portofoliu. Un focus important a existat și anul acesta asupra capabilităților productive pe care le poate aduce inteligența artificială. In speță noutăți despre Copilot.

De altfel nu ar fi Microsoft, dacă platforma azure și toate serviciile sale Cloud nu ar fi puncte de interes major pe care ceo-ul nadella sa le fi omis de pe agenda celor trei zile.

Asadar pe partea de inteligenta artificiala, o prima schimbare importanta vine chiar pe partea de imagine, logo-ul ai-ului copilot devine in acelasi timp logo-ul Microsoft 365 copilot in urmatoarele luni. Asta pentru ca robotelul inteligent de la microsoft sa fie asociat cu celebra suita office 365 cea care ofera acces la cele mai utilizate programe pentru productivitate precum word, powerpoint, excel sau aplicatia de mail outlook, unde oricum functionalitatile ai sunt deja implementate. Vor exista si companioni noi in windows 11 care vor aduce pe bara de start cu acces la contactele de pe telefon sau din aplicatia teams, la fisiere sau la notarile din calendar. Un update viitor va permite copilot sa te ajute in cautarea fisierelor din calculator. Nu va mai fi necesar sa cauti doar dupa nume ci ii vei putea da o descriere asistentului virtual iar acesta va stii ce sa gaseasca. Microsoft 365 Copilot va primii si niste agenti AI. Da, chiar un fel de agenti din matrix care ghici ce vor stii sa faca? Sa reproduca anumite taskuri zilnice ale tale in mod automat. Precup organizarea unei intalniri pe teams, sa faca rezumatul intalnirii sau sa genereze anumite rapoarte saptamanale. O functie puternica dedicata inteligentei artificiale tine de Microsoft Teams si intalnirile pe care le tii prin intermediul aplicatiei, aceasta putand cu ajutorul unei functii denumite intepreter, sa traduca discutiile audio in timp real indiferent de limbile straine folosite.

Pe partea de cloud, bineinteles Microsoft s-a laudat cu capabiltiatile AZURE de a oferii cele mai bune servicii cloud companiilor partenere. In mod special pe partea de suport in a-si rula fiecare modelele de limbaj avansat sau propriile proiecte legate de inteligenta artificala, cum ar fi in cazul celor de la META. Microsoft laudandu-se chiar cu parteneriatul strategic alaturi de NVIDIA pentru dezvoltarea infrastructurii hardware necesare acestor modele inteligenta artificiala.

Prezentarea s-a axat mult si pe partea solutiilor cloud computing, pentru firmele care nu vor sa detina o retea proprie de calculatoare. Cu acces la internet firmele isi pot crea propriile retele interne direct in cloud fara a fi nevoite sa aibe departamente separate de securitate. Accesul la programe s-ar face de catre utilizatori prin intermediul accesarii masinilor virtuale care ruleaza sistemele de operare in cloud. Un pas important facut in acest sens este si lansarea Microsoft 365 LINK un calculator cu laturile de doar 120 x 120 mm si o inaltime de 30 mm. Un pc compact usor de instalat si transportat catre birouri sau locuri unde sa-l poti conecta la un monitor. De fapt suporta doua monitoare 4k, vine cu un port USB-C, trei porturi USB-A, toate 3.2, are conectori DisplayPort și HDMI. Stie Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3. Cu 8 gb de ram si 64 gb memorie stocare singurul sau scop este sa-ti ofere acces exclusiv prin internet la o varianta din cloud de windows 11 unde sa-ti faci treburile de zi cu zi. Costul minipc-ului Microsoft 365 este de 349 de dolari dar la care se adauga sigur si un abonament lunar de care sa te folosesti pentru a avea acces la calculatorul tau virtual.

Acestea sunt cateva dintre noutatile pe care Microsoft le-a scos in fata in urma evenimentului sau important. E clar, lumea se indreapta spre asistenti din ce in ce mai inteli