Cealaltă jumătate de adevăr este că de fapt s-au folosit mai mult ferme de boti. Indiferent ca aceștia sunt umani sau artificiali singura misiune a unui bot este să multiplice același mesaj în cat mai multe locuri posibile. Bun sau rău acest mesaj devine un fel de reclamă prin comentarii.
Ce este particular la aceste ferme, este că sunt populate ori de programele care manipulează rețele de socializare sau mesagerie și pot adăuga automat mesajele acolo unde se dorește. De altfel pot fi populate de grupuri imense de oameni care fac parte ori dintr-o companie specializată pe acest domeniu ori care reprezintă interesele comune ale altor entități aceștia fiind organizați și coordonați în chaturi sau forumuri imense.
Din păcate în perioada alegerilor, revoltelor sau manifestațiilor de orice fel de gen, aceste unelte de promovare devin o unealtă pentru manipulare maselor. Iar ele pot acționa pe toate platformele unde există utilizatori mulți fără să facă discriminare între ele. Youtube, telegram, Facebook, TikTok, x sau chiar și snapchat sunt doar câteva dintre exemplele unde aceste forțe pot acționa.
Revolutiile cunoscute ca primăvara arabă începute în 2011, fenomenul Black Lives Matter, alegerea lui Trump din 2016, mișcarea feministă meeto, ideea de #rezist în România anului 2017, protestele din Hong Kong din 2019, atacul asupra capitolului din America de pe 6 ianuarie 2021, protestele antimigrație din Anglia de anul acesta și iaca interferențele în alegerile de pe tot teritoriul Europei sunt doar exemplele pe care am putut eu să mi le aduc aminte.
Manipularea rețelelor de socializare adică a maselor au făcut posibile toate evenimentele menționate mai devreme.
Nu cred ca interzicerea acestui tip de platforme ar rezolva ceva, dar un control asupra securității datelor personale ar putea fi un lucru de luat în seamă. Așa vom fi mai greu de identificat ca ținte.
Cred cu tărie ca responsabilitatea finală cade pe umerii educației primite de noi. Și cea care ne definesc cei 7 ani de acasă dar și cea primită în școală sunt esențiale pentru a ne putea crea propriile păreri, convingeri și de a fi în stare de a discerne între ideile care ne vor binele și cele care ne vor răul. Mai avem puțin, alegerile se vor termina, slavă Domnului!
Singurul sfat al meu este, atunci când simți ca unele mesaje te copleșesc trage aer în piept, calmează-te , fa un pas în spate și regândește te de ce și cum ai ajuns să te simți așa. Apoi decide dacă ceea ce ai auzit sau văzut rezonează cu adevărat cu principiile tale.
Îți mulțumesc de prezență la Short Tech News și sper ca am făcut puțină lumină în ceea ce privește aceste noi unelte folosite pentru a induce anumite idei printre mulțimi!
Pe lângă data viitoare să fie cumpătare
bogdanmenci.ro | youtube | Spotify | ApplePodcasts
podcast, tehnologie, it, games, newgames, shortnews, știri, news, tech, noutăți, TechnologyTheseDays, TechnologyRocks, technologynews, gamesnews, space