Din pandemie, s-a decis ca evenimentele de lansare să se întâmple online, însă mulți producători după momentul acela au decis să revină la sălile pline de jurnaliști și fani înrăiți către care sa se prezinte cele mai noi produse. însă Apple a decis să nu revină prea curând, iar zilele acestea au făcut o mișcare chiar mai îndrăzneață. Își prezintă noua linie de mac-uri în 3 zile ale saptamanii cu filmulețe de prezentare de aproximativ 15 minute.
Primul a fost iMac, acel all in one Apple, a primit o serie de 7 culori noi și și-a păstrat designul slick and thick. Același ecran retina display de 24 de inchi, cu rezoluția 4,5k. La exterior nu exista schimbări notabile in afara de acele nuanțe însă din punct de vedere hardware, s-au mai schimbat câteva lucruri, în bine. Camera FaceTime a fost înlocuită cu una de 12 mp, Center stage care știe să te urmărească și să te păstreze în focus și care vine și cu suport deskview putând să proiecteze pe în imagine și ceea ce se află pe birou în timp ce te vezi și tu.
În cei 1300 de dolari vei primi standard 16 gb de RAM față de cei 8 din anii precedenți. Din păcate memoria de stocare rămâne cea de început cu 256 de gb. Pe partea de porturi, sărăcia e la ea acasă, noul iMac venind echipat doar cu 2 porturi Thunderbolt și acestea doar de generația a-a 4-a.
Marea îmbunătățire se întâmplă însă pe partea de procesare acolo unde noul M4, ia locul predecesorului său M3.
Acest chipset inhouse a celor de Apple, M4, vine să schimbe garnitura în toată categoria de mac-uri. Așa se întâmplă că următorul produs lansat în a doua zi, a fost, Mac mini. La acest model schimbarea procesorului se va simti din plin, aici făcându-se tranziția de la modelul mai vech M2. Apple zice ca ar fi mai rapid cu cel puțin încă odată și jumate.
Pe lângă asta noul M4 vine cu capabilități grafice avansat de tip ray tracing.
Mac mini a devenit și mai mini, pentru ca dimensiunea sa de la un pătrat cu latura de 19,7 cm a ajuns la 12,7cm. Chiar dacă a luat un centimetru jumătate în înălțime, a devenit unul dintre cele mai compacte deviceuri de genul acesta, mai ales pentru puterea pe care o aduce cu el. Aici prețul începe de la 700 de dolari iar pe partea de porturi există 3 porturi Thunderbolt, două USB c, un hdmi port și o interfață gigabit. Exista și o variantă cu M4 pro, care îți poate veni deblocată cu 14 nuclee de procesare, 20 de nuclee grafice și până la 64 gb memorie unificată și 8 terabiți memorie internă.
Tot dezmățul ăsta de cifre te ajunge însă la peste 4000 de dolari.
În a 3-a zi din săptămână cej de la Apple au completat trioul popular de Mac-uri prezentând în final noile MacBook-uri.
În special variantele pro, de 14 și 16 inchi.
Din punct de vedere al designului exterior toate lucrurile au rămas la fel, dar ca și în cazul celorlalte Mac-uri update-ul a venit sub forma celui mai nou procesor M4. Doar ca aici vor fi disponibile 3 echipări. M4, M4 pro cele două despre care am vb deja dar va exista și un M4 Max care va avea un număr dublu de nuclee grafice față de varianta pro, adică 40. De altfel memoria maxima RAM cu care pot fi echipate aceste chipseturi ajunge până la 128.
Bateria tine o zi întreaga, iar aici ma refer la toate cele 24 de ore iar conectivitatea a primit un boost având de data aceasta disponibile 3 porturi Thunderbolt 5.
Prețurile pentru laptopurile de la Apple pornesc de la 2000 de dolari în sus.
pe lângă acest M4, un alt numitor comun din prezentările Apple din zilele acestea îl reprezintă Apple Inteligence. Care pare ca pe macuri odată cu sistemul de operare macOS sequoia 15.1 va fi disponibil și în Europa, acolo unde pe iPhone sau iPaduri încă nu se poate folosi.
Ce face această versiune de inteligență artificială? Păi cam ce știi deja, să genereze texte, imagini sau informații pe care le cauți pe internet sau în propriul calculator.
După părerea mea Apple depune cam mult efort cu un AI, care nu mai par