Pe partea de telefoane am avut anul ăsta un avans considerabil în categoria celor pliabile. Honor Magic V3 este cel mai subțire pliabil din lume fiind mai mic, în modul său închis, chiar și în comparație cu un iPhone.
A apărut și primul trifold care este format din 3 părți flexibile. Această performanță aparține celor de la Huawei, mai precis modelului Mate XT Ultimate. Rezervat doar pieței din China, acesta a făcut totuși senzație la nivel internațional, oferind un hardware și performanțe remarcabile în forma sa inedită. Într-adevăr puțin dificil de folosit în afara zonei asiatice datorită softului optimizat pentru aceasta. Iar prețul de peste 3000 de dolari îl face cumva modelul cel mai exclusivist de anul acesta. În rest aici pe partea de telefoane nimic nou sub soare, poate doar de menționat modelele mai populare de pixel ale celor de la Google și lamentabilă încerca a celor de la Apple de a prezenta noile lor funcții de inteligență artificială pentru iPhone.
Apropo de inteligența artificială și anul acesta a exista un avânt considerabil în această direcție. Cei de la Google și cei de la open ai s-au bătut rând pe rând care să ne impresioneze cu capabilitățile modelelor sale de limbaj avansat. Atât Gemini cât și ChatGPT au evoluat foarte mult în înțelegerea contextuală a comenzilor pe care le primește în conversațiile avute. Mai mult decât atât au fost antrenați să recunoască texte, obiecte și legătura logică dintre ele din imagini sau filmulețe. Apropo de conținut video, modelele generative spre exemplu Sora sau Veo 2, ambele aparținând celor menționați mai devreme, pot realiza videoclipuri lungi de câteva minute după un script specific. Avansul lor neavând neapărat legătură cu lungimea, deși și aceasta reprezintă o performanță, dar mai degrabă cu acuratețea imaginilor care, de la versiune la alta devine mai bună. Tot legat de conținutul video cei de la Meta au promis opțiuni de traducere audio a reel-urilor mixând chiar imaginea cu sunetul a creatorului respectiv. Iar Microsoft aproape ca o să schimbe numele sistemului lor de operare în copilot os la cât de mult l-au utilizat în prezentările celor mai noi update uri de windows.
Apropo de windows, pc-urile cu acest sistem de operare au pășit și ele în sfârșit în nirvana dispozitivelor cu procesoare ARM. Snapdragon x si x elite sunt modelele de chipset pe care Qualcom le-a oferit producătorilor de pc-uri pentru a putea construi deviceuri cu windows competitive cu cele de la Apple care folosesc această arhitectură deja de 4 ani de zile. Arhitectura specifică dispozitivelor mobile datorită raportului foarte bun dintre performanță și consum energetic. Tot legat de procesoare, giganții clasici, Intel si AMD au lansat modele x86 din ce în ce mai eficiente vrând să demonstreze ca era acestora încă nu a trecut și nu va fi ușor de îngropat. Mai ales că majoritatea dintre acestea au acum incluse un NPU capabil să ruleze modelele generativă de AI local.
Spațiul nu a fost uitat și el a fost invadat de noutăți tehnologice. Dacă nu era deja foarte aglomerat, spațiul de deasupra planetei noastre va deveni mai înghesuit datorită sateliților Cassiopeia ale celor de la Space Solar care vor putea transformă energia solară în energie electrică. De fapt nu vor fi doar aceștia care au planuri pentru a lansa ceva pe orbită planetei ci zborurile comerciale or să se înmulțească odată cu rachetele reutilizabile folosite cu succes anul acesta de către cei de la SpaceX și Blue Origin care au reușit să creeze navete capabile să aterizeze în siguranță pe vertical în locurile lor de andocare. De performanță pe care NASA o urmărea de ceva timp însă, miliardari precum Bezos sau Musk au putut impulsiona acest tip de evoluție tehnologică prin resursele financiare dar și prin competiția lor directă. Ba a mea e mai șmecheră! Ba a mea!
Pe partea de gaming, e jale…. PlayStation a scos varianta 5 pro, cu un preț aproape dublu față de modelul original dar bineînțeles cu