Become a Creator today!Start creating today - Share your story with the world!
Start for free
00:00:00
00:00:01
S8 Ep . 3  China Fuxen image

S8 Ep . 3 China Fuxen

S8 E3 · Short Tech News
Avatar
0 Plays19 days ago

In imensa tara asiatica s-aa prezentat un nou prototip al următoarei generații de trenuri de mare viteză, care a atins în teste 450 km/h. 

CR450 este prototipul in cauza si reuseste sa faca acest lucru datorita formei sale foarte aerodinamice cat si a motoarelor foarte performante care asigura puterea necesara.

Acum 20 de ani chinezii ce au zis, vrem sa putem calatorii si noi dintr-un colt in altul al tarii fara sa prindem schimbarea animalului din calendarul chinezesc. Uneori in romania daca vrei sa faci asta, sa traversezi tara folosind trenul, si tii cont de treaba cu semnficatia anului chinezesc, risti sa te trezesti la zoo.

Ei bine, chinezu, amator de furat idei si imitat tot ce se vinde pe planeta asta a cerut in 2004 unui grup format din companii care detin tehnologia si know how-ul potrivit sa le faca acestora cateva modele de trenuri de mare viteza precum tgvul francez sau Shinkansen-=ul japonez. Au avut nevoie bineinteles si de linii de cai ferate si statii potrivite operarii acestor bullettrain-uri.

Bombardier Transportation, Kawasaki Heavy Industries si Alstom le-au oferit prima versiune a trenurilor de mare viteza care sa opereze in china, denumite Hexie sau Harmony. Pana in 2010 asiaticii deja invatasera sa le faca singuri iar in 2016 primul tren realizat in totalitate pe taram propriu era pus pe sine. In 2017 noile trenuri denumite acum Fuxin, operau pe cea mai imoortanta ruta feroviara chineza, Beijing - Shanghai. CR400AF  era codul trenuluis i atingea 350 km pe ora, facandu-l cel mai rapid tren conventional si comercial din lume.

Si da ai auzit bine, am zis mai devrem ALSTOM. Pai nu lucram si noi cu ei? Intradevar s-au cumparat 37 de garnituri de trenuri noi anul trecut si urmeaza sa ruleze in curand pe sinele noastre. Insa, acestea au o viteza maxima de 160 de km pe ora. mai putin de jumatate fata de primele trenuri facute de acestia in urma cu doua decenii pentru chinezi.

Mno, atat am avut bani atat am reusit sa luam. Din pacate renovarea cailor ferate romane s-a facut mereu intr-un ritm greoi si foarte anevoios. Adica, unde este logica, sa renovezi o magistrala bucuresti constanta, chipurile de mare viteza, cand lasi nemodernizate statii importante unde se pierde timp bun pentru a intra si iesi din ea. Intre timp te mai pricopsesti si cu ceva trenuri deraiate in unele din aceste locuri.

Fac naveta de mai bine de 5 ani zi de zi cu trenul si hai sa iti zic ceva. Nu am nevoie sa ajung neaparat in jumatate de ora pe un traseu de 80 de km, nu vreau sau sa am wifi pe toate trenurile. Și crede-mă ca înțeleg pana și defectarea locomotivelor noastre gândite în anii 80 și 90’si remodernizate an de an. Însă am nevoie ca mentalitatea operării acestor servicii să fie schimbată.
Și o să razi de mine, dar îți dau exemplul poate cel mai nesemnificativ în care nici măcar acolo nu ne dăm silința. Pe partea de curățenie, în coșurile de pe lângă locurile unde stai,!se pun cele mai mici pungi alimentare și se pun nedeschise și invers.
Da, pote mă uit în cel mai neimportant loc, însă dacă nici acolo nu suntem în stare să o facem ok, ce pretenții să avem de la a pune în circulație trenuri care să zboare cu peste 300 de km la oră între două stații aflate nu mai departe de 100 de km.

Ei bine la Short Tech News am început anul cu un gând spre a face lcururile mai bine spre a ne schimba mentalitatea, pe care am crezut eu, după toți anii aceștia de călătorit în vest să fii înțeles ceva, ca suntem capabil sa o aducem la standarde europene.

Bogdan Menci este numele meu și îți mulțumesc de prezență în această primă ediție! La mulți ani!

bogdanmenci.ro | youtube | Spotify  |