Become a Creator today!Start creating today - Share your story with the world!
Start for free
00:00:00
00:00:01
S8 Ep. 7 Zucki Facebucki image

S8 Ep. 7 Zucki Facebucki

S8 E7 · Short Tech News
Avatar
0 Plays2 hours ago

În 2004 pe vremea când era încă student la Harvard, Mark Zuckerberg nici nu visa el ca platforma lui de socializare, gândita pe atunci în scopuri de bârfe între fete și băieți, îi va oferii o importanță atât de mare la peste 20 de ani distanță.

Bineînțeles Facebook nu a avut același start fulminant ca Tik tok dar a reușit să crească constant iar strategia sa de-a lungul celor două decenii au făcut-o să fie cea mai populară platformă din lume cu peste 3 miliarde de utilizatori activi lunar la nivel global. Iar asta înseamnă mai mult de o treime din întreaga populație a lumii de peste 8 miliarde de oameni.

Imaginează-ți ca ai un instrument de comunicare care se află în palmele acestei imense mase de indivizi. De la mic la mare, foarte mulți dintre noi ne trăim viața zilnică pe această platformă de socializare. Împărtășim amintiri, comunicăm cu familia, prietenii și cu toți cunoscuții și necunoscuții, ne facem cumpărăturile, vindem la rândul nostru și cel mai important în ultima perioadă a devenit prima sursă de informații.

Așadar la acest nivel de importanță, credeam ca Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook și acum CEO-ul Meta, care cuprinde și aplicațiile whatsapp și Instagram, să realizeze rolul responsabil pe care trebuie să îl aibă în declarațiile sale publice. Dar nu, din păcate cei cu bani, cu foarte mulți bani, vor încerca să își conserve avuția, să își păstreze frâiele puterii și să își multiplice influența.

Pe 10 ianuarie în cadrul controversatului podcast, The Joe Rogan Experience, Mark a făcut două declarații nu foarte populare. Sau cel puțin nu pentru o parte dintre audiența sa. Una este despre eliminarea filtrului uman din verificarea postărilor de pe platforma. Acesta sugerând faptul ca acolo unde există oameni există și influențe asupra lor, în special politice. Iar astfel libertatea de exprimare ar fi fost vădit afectată. Așa ca această libertate va fi lăsat pe mâinile algoritmului care va decide el câtă informație falsă sau dăunătoare mie, îmi este de ajuns. Bineînțeles presupun ca la un număr mare de raportări acesta va lua și măsuri, așadar cumva responsabilitatea se mută mai mult în cârca noastră, asta dacă nu a fost așa mai mereu. Exemplul acesta de acțiune este unul negativ pentru ca există precedentul întâmplat cu Twitter, acum devenit X după achizitia lui de către Musk și de descatusarea platformei I în ceea ce înseamnă free of speech. Și Musk si Zuckerberg zic, păi lăsați oamenii politici să zică ce vor, așa ii vom cunoaște mai bine iar fiecare dintre noi avem dreptul de a ne alege dreptatea.

Doar ca, nu e vorba doar despre ce zice sosoaca la o cafeluță pe aceste platforme, este vorba de mesajele trimise în momentele tensionate din lume, care pot fi negative în anumite situații. spre exemplu ca cel al lui Trump când a instigat la violențe în timpul manifestărilor antirasiale Black Life Matters din 2020 și la revolta de la capitoliu din 2021. Moment după care Zuckerberg însuși a decis suspendarea contului lui Trump.

Dar ce să vezi, Zuckerberg e și înger și drac atunci când vine vorba de Donald Trump. Păi în 2016 acesta din urma a devenit președintele Americii și cu ajutorul unei mari scurgeri de informații de pe Facebook, numită la vremea acea scandalul Cambridge Analitica.

Dar în zilele noastre, în cadrul podcastului și-a afirmat iar susținerea pentru președintele Americii pe care îl roagă să negocieze cu Europa relaxarea anumitor măsuri legate de companiile americane. Bineînțeles el se aliniază acțiunilor pe care Elon Musk le face zilele acestea, aruncând mesaje politice despre diverse țării europene încercând să influențeze politici favorabile firmelor de peste ocean. Iar șeful Facebookului având în vedere amenzile primite până acum din cauza nerespectării GDPRULUI european, care însumează peste 2 miliarde de dolari, mi se pare și normal să facă front comun cu cel mai puternic om din lume care ar putea obliga politica internațională să se schimbe.