Eu am denumit deciziile din ultimele zile, paradoxul potus. Unde potus este acronimul de la President of the united States.
Și pentru ca acum are puterea deplina, Trump a făcut puțin pe magicianul și printr-o vrajă gen Hocus Potus, a reușit să schimbe câteva decizii judecătorești dintr-o simplă iscălire de pix.
Uite nu mai este tik tok ! uite este iar TikTok!
Scandalul celebrei platforme a fost în atenția reflectoarelor câteva zile bune. Iar decizia președintelui Trump de a amâna punerea în aplicare a deciziei judecătorești de a se vinde această platformă de socializare către o firmă Americană, este una surprinzătoare, pentru că însuși Donald Trump este partizanul luptei împotriva companiilor chinezești, în special cele Tech.
Iar aceasta pornire a sa împotriva avântului tehnologic chinezesc, își are rădăcinile în 2019 în primul mandat al său. Pe atunci, Huawei. era în centrul atenției, iar instituțiile din statele unite au decis interzicerea relațiilor comerciale cu această companie chineză. Un an mai târziu, în 2020, TikTok era luat în colimatorul președintelui de peste Ocean, acesta lansând atunci ordine executive ce aveau ca scop limitarea funcționării sale. Unul a fost pentru a interzice anumite tranzacții cu firma mamă bytedance iar prin altul se dorea ca aceasta să își vând activele și drepturile în SUA. Totul pe fondul îngrijorărilor despre colectarea datelor personale ale utilizatorilor de către guvernul chinez. Din păcate ordinele au fost contestate în instanță și invalidate. Pentagonul totuși, în ianuarie 2020 a interzis instalarea aplicației pe toate telefoanele militare.
Era clar ca pe atunci tik tok era văzut ca un real risc la securitatea națională.
La patru ani distanță și fără a reuși ca nimeni să limiteze funcționalitatea acestei platforme, în aprilie anul trecut s-a creat legea „Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act”. Care după validarea sa de către curtea supremă a Americii, pe 17 ianuarie, prevedea începând cu 19 ianuarie 2025, că va fi ilegal ca orice companie din SUA să furnizeze servicii pentru distribuirea, actualizarea sau întreținerea TikTok, dacă platforma nu este separată complet de compania-mamă, ByteDance Ltd., cu sediul în China.
Așadar știind aceste fapte te-ai fi așteptat ca Trump să se bucure că în sfârșit avea mloacele prin care să oprească așa zisul pericol chinezesc. Dar ce să vezi, la câteva ore după ceremonia de învestire a amânat 75 de zile punerea acestei legi în aplicare. De aici și paradoxul, mă nene parcă erai chitit să faci TikTok praf și pilaf, chiar mai mult, în campania electorală ai tunat și fulgerat împotriva Chinei, pe toate aspectele, de ziceai ca în țara asiatică se mănâncă orez din aur și nu după plantație.
Păi sunt mai mulți posibili factori, unul poate fi faptul ca aplicația are acum 170 de milioane de utilizatori americani iar taxele plătite din veniturile de pe platformă s-au ridicat anii precedenți la peste 2 miliarde de dolari. Așadar, Trump e posibil să o fi gândit pe moment ca un politician, de ce să supăr atâția oameni și să rămânem și fără acel venit?! Pe de altă parte acesta a declarat ca nu ar vrea ca TikTok să dispară și să îi crească și mai mult cota lui Facebook, pentru ca Zuckerberg l-a cam încurcat în alegerile anterioare. Un alt factor ar fi și implicarea unui prieten de al său și un mare donator către proiectele familiei Trump, miliardarul Jeff Yass, care ar deține prin compania sa americană, în jur de 15% din Bytedance și care va avea sigur de pierdut dacă aceasta nu mai operează în statele unite. Poate fi și dorința acestuia de a mai avea deschis o cale de comunicare cu o parte foarte activă din americanii pe care vrea să îi convingă de planul său Make America great again. Sau poate doar așteaptă cumpărătorul potrivit pentru activele TikTok.
Iti multumesc ca ai ramas pana acum la shot tech news si se pare ca retelele sociale devid o placinta prea mare