Become a Creator today!Start creating today - Share your story with the world!
Start for free
00:00:00
00:00:01
S8 Ep. 12 Google safety features image

S8 Ep. 12 Google safety features

S8 E12 · Short Tech News
Avatar
0 Plays12 days ago

De când Apple a introdus funcția Find my iPhone în 2010 pe toate telefoanele lor, aceasta a devenit rapid standardul în materie de securitate împotriva furtului sau pierderii unui smartphone. Prin această funcție se putea localiza, bloca și chiar șterge iPhone-ul în cauză. De altfel, sistemul de operare IOS fusese gândit ca un ecosistem închis unde pătrundeau aplicații și fișiere abia după un filtru foarte riguros de reguli, gândit să împiedice instalarea lucrurilor posibil dăunătoare. Bineînțeles asta a fost mentalitatea lor la început, cu timpul cei de la Apple au folosit acest motiv pentru a stoarce de bani dezvoltatorii care trebuiau să fie merituoși pentru un club atât de select…

In echipa adversa lucrurile au fost mai relaxate, abia în 2013 Google a introdus și el funcția de Find my device, bineînțeles datorită multiplelor mărci de telefoane care foloseau sistemul de operare Android, aceasta nu putea fi disponibilă pe toate. Iar pe partea de aplicații, playstore era unul foarte deschis pentru majoritatea creatorilor de aplicații mobile, neavând o conduită atât de riguroasă în ceea ce privea securitatea și calitatea produselor digitale de acolo.

Însă, în zilele noastre, echipa celor de la Android a lansat în ultimele luni câteva noutăți privind aceste măsuri de securitate. În ceea ce privește furtul telefonului, Google a lansat de curând o opțiune denumită Theft Detection Lock.

Statisticile le-au arătat inginerilor de la Google că furtul de telefoane mobile este în floare, spre exemplu doar în Brazilia, se fură aproape 100 de telefoane pe oră. Acest fenomen este în creștere în mod special din cauza datelor bancare pe care le folosim din ce în ce mai des pe dispozitivele noastre, precum aplicații bancare sau chiar adăugarea cardurilor virtuale. Practic, telefonul devenind noul nostru portofel.

Theft Detection Lock este o opțiune ce folosește puterea noilor agenți AI combinați cu senzorii și algoritmii foarte despreti pentru a-și da seama când un telefon îți este sustras din posesia ta. Dacă Ai-ul își dă seama de nefericitul eveniment, îți blochează telefonul automat. Opțiunea Offline Device Lock duce protecția ta și mai departe blocând telefonul dacă acesta simte ca este ținut neconectat la rețea pentru a nu poate fi detectată poziția sa.

Remote Lock vine și ea în ajutor, permițându-ți să preiei controlul asupra telefonului de la distanță chiar dacă nu îți cunoști datele contului Google, utilizând un număr de telefon verificat în prealabil.

Odată cu android 15 s-au introdus și câteva layere de securitate în plus în cazul schimbării codurilor de blocare sau a încercării resetării telefonului. Printre acestea se numără mai ales autentificarea biometrică, prin natura sa fiind cea mai sigură variantă de protecție.

Multe dintre opțiunile menționate de mine vin momentan pe dispozitivele compatibile cu Android 15, dar Google lucrează ca unele dintre ele să le poată primii și utilizatorii care folosesc variante mai vechi ale sistemului de operare, începând chiar cu Android 10.

În ceea ce privește magazinul lor de aplicații Google a lansat un soi de raport în care se laudă ca regulile și verificările de securitate aplicate programelor care vor să ajungă instalate pe dispozitivele cu android au avut o eficiență foarte bună. Așadar, în 2024 2,36 milioane de aplicații care nu respectau aceste regulii au fost împiedicate să ajungă în store, 158 de mii de dezvoltatori cu intenții malițioase au fost opriți să publice produsele lor digitale, iar 1,3 milioane de aplicații au fost oprite să colecteze informații personale fără știrea și acordul utilizatorilor.

Un recensământ util scos la iveală de Google, care ne arată ca cei care dețin Android se preocupă de siguranța datelor utilizatorilor dar și că lumea digitală cuprinde pericole din ce în ce mai numeroase și mai periculoase care pot ajunge în contact cu persoana noastră prin aplicații care par inofensive.

Telefoanele noa