Asa cum credinciosii de noi, am pupat icoana si busuiocul parintelui zilele trecute, asa si cei credinciosi AI-ului si duhului sfant al tranzistorilor, au suspinat si s-au mirat la noile miracole prezentate in cadrul evenimentelor din orasul american.
Asadar cine putea sa deschida cel mai important eveniment din industrie daca nu mesia placilor grafice si a procesarii destinate AI-ului, CEO-ul NVIDIA, Jensen Huang. In timpul prezentarii sale a adus stiri despre noua gama de placi video. RTX 5070 si 5070 TI, RTX 5080 si cea mai tare din parcare, RTX 5090. Create cu ajutorul noii platforme Blackwell si beneficiind de suportul pentru functia DLSS 4, promit performante duble fata de seria anterioara la costuri chiar mai mici, exceptand bineinteles gama de varf, 5090 cea care va avea un pret de pornire de 2000 de dolari. Placile beneficiaza de noua memorie ram, GDDR7 care aduce o banda de memorie de doua ori mai rapida decat GDDR6. Si apropo de bani, tot cei de la nvidia, au anuntat si un mini pc, sa-i zic asa, la pretul de 3000 de dolari, dar care poate face foarte multe in forma sa compacta. Nvidia’s GB10 Grace Blackwell Superchip este procesorul care-l motorizeaza si este capabil de a oferii un petaflop pentru aplicatii AI. Este destinat bineinteles companiilor care vor sa ruleze modele de inteligenta artificiala care sa proceseze blocuri mari de date. Apropo de aceasta inteligenta bineinteles ca prezentarea lui Jensen Huang a pus accentul foarte mult pe viitorul acestui domeniu, unde crede el, dezvoltarea sa va duce la schimbari radicale in mai multe industrii, chiar facand referire la o dezvoltare in categoria roboticii, cum i am robot o sa faca el curat in casa in locul meu, o sa frece baia si o sa duca gunoiu zi de zi. De ce nu? Oricum planul era sa ii punem sa ne faca treburile repetitive...
Si, da... are dreptate, cred ca 99% din ce se afla in standurile CES-ului de anul acesta, are legatura macar indirecta cu functiile AI. Aspirator subacvatic cu AI? S-a facut! Televizor cu telecomanda si asistent AI, cum sa nu? Tractoare care vor stii sa iasa pe camp singurele? Pai ce doar in desenul celor de la Pixar, CARS s-au vazut? John Deer poate sa-si schimbe numele in John AI Deer!
Apoi nici basmele nu mai sunt ce au fost! Oglinda oglinjoara care este cea mai sanatoasa din casa? Pai nu stie AI-ul sa te mosoare din cap pana in picioare si sa faca el o analiza pe baza informatiilor medicale cu care a fost antrenat?! Magie frate! O oglinda de aproape 2 metri care poate arata si informatii digitale alaturi de un cantar cu mai multi senzori destepti atasat de ea, sunt setate de catre cei de la Withings sa arate informatii precum bataile inimii, calitatea somnului, greutatea si mai multe date specifice care sa te ajute sa iti evaluezi starea fizica actuala.
Pentru fanii anime a fost prezentat un tub inalt de vreo 30 de cm care contine un ecran ce reda in timp real un caracter animat in format 3D. Se vrea un companion pentru cei care doresc un prieten digital cu care sa comunice uneori. Character Livehouse are denumirea si personajul pe care ti-l alegi sa fie prezent, poate sa iti raspunda , sa-ti danseze si sa faca tot felul de interactiuni care sa te faca sa te simti mai bine. Bineinteles, personajele sunt guvernate de cei mai priceputi chatboti precum chatgpt sau claude.
Eram sa uit, vrei un asistent AI care sa iti citească gândurile? Sau un fel de… din categoria gadgeturi la purtător, cât un nasture de mare și puțin mai bombat ca o mărgică, Omi se poartă atașat unui lănțișor sau chiar lipit de tâmpla noastră. În principiu el ascultă toată ziua conversațiile și poate în orice moment al zilei să-ți readucă rezumate din acestea activându-l prin cuvintele cheie hey omi! Faza cu cititul gândului are de fapt legătură cu interfata dedicată creierului adică, creatorul sau, ar vrea ca micuțul asistent să știe ca vb cu către el fără să spui unul dintre cuvintele cheie.
Gata cu acest episod de Short Te