Ei bine, nimic popular pe lumea asta nu vine la pachet fără ceva senzațional sau măcar ceva controverse pe care să le putem despica-n zece!
La două zile după ce ChatGPT a fost pus la treabă să deseneze tot ce le trecea prin cap utilizatorilor, Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a scris pe X. It’ super fun seeing people love images in chat gpt. But our gpu-s are melting.
Făcând referire la faptul că, deși e foarte fericit că lumea folosește nouă funcție, infrastructurii de servere pe care e construită toată mașinăria inteligenței artificiale a OpenAI, abia face față.
Si il cred! maginează-ți 400 de milioane de useri activi săptămânal care încearcă sa creeze ceva grafic. Pentru ca funcția generativă de imagini a ChatGPT este disponibilă tuturor indiferent de planul tarifar.
La 5 zile după lansare același Altman, scria pe social media, ca ba baieti, luați-o mai ușor că nici echipelor noastre de oameni nu le e ușor să țină pasul cu voi.
Iar acest succes se datorează performanțelor noului model de inteligență artificială care, integrat în cel mai deștept chatbot, știe să creeze separat elementele cerute fără să le combine din greșeală sau să le omita. Apoi, până și textele necesare din imagine apar clare fără schimonoselile care apar la concurență. Este mai bun și decât dall-e 3, care culmea tot din curtea lor face parte.
Toată această popularitate a fost ajutată și de un trend început prin generarea de poze aplicându-le efectul ghibli. Tot internetul s-a apucat să ghiblifice toată grafica pe care și-o dorea creată.
Da stai! Ce este acest Ghibli?!
Păi Ghibli Studio este un studiou de creație din Japonia care a creat câteva producții animate foarte celebre în lume. Unul dintre titlurile lor de succes se numește Spirited Away și a fost lansat în 2001. Acesta a avut încasări fantastice de peste 380 de milioane de dolari din box office și a câștigat multiple premii printre care și un Oscar.
Iar cel care îl conduce este Hayao Miyazaki, un artist nipon care acum 8 ani de zile a spus după o prezentare la care a participat despre generarea animațiilor de către un AI: “Afirm cu tărie că acest lucru este o insultă la adresa vieții însăși.”
Făcând apoi referire ca o mașinărie nu ar trebui să poată crea ceva ce i-a fost dăruit doar spiritului creativ uman.
Însă dar hei, pe lângă sclipirile așa zisului om creativ, și acesta a trebuit să învețe de undeva tehnici și exemple de cum să mâzgălească hârtia. Ce să vezi și aceste modele avansate de ai, au fost instruite tot cu exemple pe care să le poată copia mai departe.
Doar ca aici intervine problema mai mare decât cea morală enunțată mai devreme de miyazaki. Stilul său și al multor altor creatori din lume a fost copiat nu doar de câteva persoane care au vrut să-și pună un filtru drăguț pe pozele lor preferate, ci a fost utilizat la greu de toți cei care au avut acces la platforma ChatGPT. Iar la doar câteva zile de la lansare, pe social media feedurile fiecăruia dintre noi aveau cel puțin o postare în stilul anime consacrat de ghibli studio.
Și de ar fi fost doar vorba de selfieuri drăguță, însă operele creative au făcut referire la persoane celebre și evenimente tragice din istorie.
Nu m-ar mira dacă OpenAI s-ar mai pricopsi cu un nou proces de copyright. Sau cu mai multe, pentru ca utilizatorii au aplicat cu succes prin platforma lor, și filtre cu alte stiluri celebre din desene precum the simpsons sau Rick and Morty.
Bogdan Menci este numele meu și am aflat la Short Tech News cum industria de AI generativ continuă să evolueze dar din păcate o face pe cârca creațiilor fie ele literare, grafice sau muzicale, ale multor artiști care nu au apucat să-și dea vreodată acordul pentru a le poate fi folosită în unelte disponibile tuturor, munca lor.
Poate fără acești pași greșiți nu am reuși să evoluăm… dar, merită oare reversul medaliei?
Mulțumesc de prezență până data viitoare să fie inovare! Pe cu