Segment auto care până mai anul trecut părea că se află pe o creștere continuă, pe o cerere care era alimentată ba de marketingul intens al celor de Tesla, ba de măsurile din GreenDeal-ul celebru, ba de costurile mici de întreținere a acestor mașini sau de tichetele rabla destul de babane pentru acest tip de vehicul.
Dar ce să vezi, începutul de an a răsturnat masa iar acțiunile rebele ale ceo-ului Tesla, retragerea USA din acordul de la Paris, tichetele valorice mai mici din Rabla Plus, au înfrânat avântul pentru doritorii unor astfel de mașini.
Iar atunci când o criză apare in orice domeniu există și jucători de pe piață care pot profita pentru a se extinde. Și culmea nu e vb despre mai cunoscuții producători de mașini germani sau francezi ci dimpotrivă de cei chinezi!
BYD a avut a avut zilele acestea două anunțuri. Unul că a reușit să dezvolte o stație de încărcare ce poate da mașinilor sale un boost de 400 de km la autonomie după doar 5 minute de ținut la priză. Iar un al doilea ca își vor extinde rețeaua de dealeri proprii în Romania. Și nu e vorba de doar 2, 3 buticuri auto ca cei de la Tesla, care până la urmă sunt cei mai populari la noi în țară, ci vor fii 20 de reprezentanțe care vor vinde 7 dintre cele mai importante mașini din portofoliul BYD.
Așadar, când e o criză, cel care va știi să inoveze și să se păstreze relevant în categoria sa, va ieși și învingător la finele ei!
Istoria BYD începe în 1995 când inginerul chinez Wang Chuanfu a observat o oportunitate în piața de telefoane mobile și a presimțit ca dacă va investi în așa ceva va avea de câștigat. Și nu nu s-a pus pe făcut telefoane ci pe făcut baterii pentru acestea.
Și i-a mers destul de bine, pentru ca în 2003 cu bănuții strânși a cumpărat de la statul chinez, compania de automobile Chinan. Wang simțite că experiența sa cu bateriile s-ar putea să-i fie de folos în acest segment mai ales ca erau anii când lumea deja începuse să se reorienteze către energiile verzi.
Iar în 2008 warren buffet prin a sa companie de investiții Berkshire Hathaway, a trimis un suport financiar neașteptat către BYD care la moment acela tocmai ce lansa primul său model Hibrid plug in F3 Dm, acesta fiind și primul model produs în masă.
În 2010 au făcut un parteneriat cu gigantul Daimler AG, și tot cam de pe atunci marile țări dezvoltate începuse să ia măsuri semnificative împotriva reducerii amprentei de carbon, iar acela a fost momentul când autobuzele chinezești BYD au început să plimbe călătorii din Londra, Paris sau din alte orașe importante din lume, cum ar fi în zilele noastre, Fetești și Constanța. Da, majoritatea autobuzelor electrice din țara noastră sunt marca acestui producător. Costurile reduse și lipsa unei concurențe reale pe piață i-a făcut pe aceștia să devină numărul unu în acest segment de mobilitate urbană.
În 2014 au primit subvenții importante de la statul chinez dornic să dezvolte partea de vehicule electrice.
2020 este anul în care expertiza BYD în domeniul acumulatorilor electrici și-a dovedit valoarea, lansând Bateria Blade, un nou tip de baterie în această industrie de tipul litiu Ion fosfat care promitea o autonomie extinsă și o viață mai bună în comparație cu cele existente deja.
Anul trecut tot pe partea de baterii au început un parteneriat cu cei de la Apple iar veniturile anuale raportate de BYD de peste 20 de miliarde dolari arată cat de valoroasă începe să devină în zilele noastre această companie chineză.
BYD Atto 2, Seal, Seal-U, Sealion 7, Dolphin Surf sunt modelele care speră să fie la fel de atrăgătoare și pe meleagurile mioritice, ca rivalele sale americane sau germane.
Bogdan Menci este numele meu iar la Short Tech News vedem cum un gigant asiatic încearcă să profite de momentul slab din industrie și să preia conducerea și pe partea de autoturisme electrice și nu doar pe autobuze.
Până data viitoare să fie plimbare! Pe curând!