Apple’ın kullanıcıların izlenmesini güçleştiren Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliği devreye girdikten sonra, Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, 10 milyar dolar zarar etmişti. Bu durum Meta’yı üzmüş olsa da kullanıcıları mahremiyet hakkı açısından memnun eden bir gelişmeydi.
Apple’ın bu uygulamasının, en çok sosyal platformları reklâm ve iş geliştirme için kullanan her boyuttaki işletmeye zarar verdiği görüşündeydi Meta. Şirkete göre, hedefli reklâm vermek için daha fazla efor ve para harcamak gerekiyordu artık.
Tartışmalar devam ederken Meta’nın kullanıcıları izlemek için yeni yöntemlerle çoktan harekete geçtiği fark edildi. Anlaşılan kâr hırsı mahremiyeti örseliyordu. Felix Krause adlı bir araştırmacı, Facebook ve Instagram kullanıcılarının uygulama içi tarayıcıyı kullandıkları sürece Meta tarafından eskisi gibi takip edildiğini rapor etti.
+
İnternete bağlı güvenlik kameraları, her zaman gizlilik endişesi barındırır. Çünkü siz nasıl evinizdeki kameranıza cep telefonunuzu kullanarak istediğiniz yerden erişip izleme yapabiliyorsanız, bunu ‘becerikli’ başkaları da yapabilir.
Bugüne kadar genellikle internet korsanlarının kameralarımıza erişebileceği riski aklımızdaydı. Amerika’da başlayan bir tartışma, Amazon’un Ring, Google’ın Nest adlı gece görüş kamerası ve hareket sensörü içeren kapı zili verilerini kolluk kuvvetleriyle paylaştığını ortaya çıkardı.
Bu arada, Amazon ve Google’ın bu kabahatte yalnız olmadığı ortaya çıktı. Benzer bir ürün sunan Arlo şirketi de kamera görüntülerini polisle paylaştığını kabul etti. Arlo, yalnızca arama emri, mahkeme celbi veya mahkeme emri sunulduğunda veri paylaşımı yaptığını söylüyor.
+
Instagram: https://www.instagram.com/melihbayramdede
Tiktok: https://www.tiktok.com/@melihbayramdede
Twitter: https://twitter.com/melihbayramdede
Facebook: https://www.facebook.com/melihbayramdedecom
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/melihbayramdede
Telegram: https://t.me/melihbayramdede
YouTube: https://www.youtube.com/melihbayramdede
E-Posta: mbd@melihbayramdede.com