S6 Ep. 39 Tabledoide image
S6 E39 · Short Tech News
S6 Ep. 39 Tabledoide
0 Plays
1 month ago

Xiaomi 6s pro lansata în urmă doar cu câteva săptămâni, samsung Galaxy tab S9, Ipad-urile și restul tabletelor din categoria premium au ajuns acum la un nivel categoric de mare de performanță.

Odata ce treci de valori gen 3000 sau 4000 de lei, e clar ca dispozitivul tău si-a depășit de mult condiția de simplu ecran de uitat pe youtube și deschis câte un joc gen candy crush. Tabletele au devenit în timp ceva mult mai mult.

Au ajuns să fie alternative din ce în ce mai luate în seamă față de laptopuri. Sectorul mobil a devenit atât de performant încât până și telefonul a devenit opțiunea întâi la a face lucrurile cele mai uzuale. Un text, un mail, o modificare rapidă de imagine, un transfer de fișier, navigare, vizionare filme, gaming competitiv și cu grafică 3D foarte bine pusă la punct, cumpărături online și multe altele ne sunt accesibile acum la vârful degetelor și nu mai suntem legați de veșnicul PC.

Imaginează-ți toate lucrurile acestea făcându-le pe un ecran mai mare, e clar ca productivitatea va fi una îmbunătățită, adaugă și o tastatură și un mouse și gata aproape ca nu mai există nici o diferență între tabletă și laptop.

Însă, marea graniță dintre cele două lumi, se subțiază de la an la an. Când a apărut pentru prima dată procesorul Apple, M1, acum 3 ani de zile, a fost primul eveniment care punea în inima unui laptop, un procesor de tip ARM, adică unul cu o arhitectura folosită pentru telefoanele mobile. Chiar dacă au mai existat alte încercări, aceasta era prima care făcea posibilă funcționarea programelor de pe PC pe altă platformă decât arhaica x86.

Acum aproximativ o lună, qualcomm cei care produc procesoare pentru dispozitivele cu Android și care sunt în termeni de performanță competitorul procesoarelor existențe de pe iPhone-uri, au anunțat și ei primul cpu dedicat laptopurilor cu Windows. Snapdragon x ellite. Asadar după Mac OS și sistemul de operare Microsoft primește șansa de a rula pe o platforma motorizată de un tip de procesor care până mai ieri punea în mișcare aplicațiile mobile dedicate iOS sau Android.

Iar în asta constă șmecheria! Singura mare diferență din punct de vedere al funcționalității, a constat până acum, în categoria de productivitate acolo unde, programele existente pe windows sau linux nu-și aveau majoritatea corespondent în lumea tabletelor. Până acum un an, nici măcar opțiuni precum multitasking sau ferestre multiple deschise nu erau lucruri simple de făcut. Aplicațiile pentru tablete și telefoane au fost mereu gândite pentru a fi utilizate rapid, pentru a fi accesate on the go. Însă vremurile s-au schimbat, iar puterea de sub carcasele lor, a facilitat dezvoltatorilor posibilitatea de a crea lucruri din ce în ce mai complexe pentru android sau pentru varianta iOS pentru tablete adică iPadOS.

Cu cat mai multe programe dedicate profesioniștilor din anumite categorii vor fi portate și pe tablete, cu atât acestea vor devenii alternative din ce în ce mai alese în detrimentul laptopurilor. De asemenea și driverele pentru alte deviceuri ce trebuiesc conectate la portul lor reprezintă un alt milestone important de trecut.

Camere încorporate perfomante, periferice detașabile de calitate, pen-urile adică creioanele inteligente din ce in ce mai deștepte, autonomia îndelungată, ecranele superbe și form factorul conceput pentru portabilitate sunt alte atuuri de care beneficiază tabletele.

Așadar? Să dăm 4000 de lei pentru o tabletă sau pentru un laptop? Bogdan este numele meu iar la short tech news, pentru a-ți da răspunsul la această întrebare, Contează foarte mult să verifici dacă ceea ce urmărești tu să faci cu acel dispozitiv este posibil. Categoria creativilor mi se pare însă cea care poate beneficia foarte mult de atuurile menționate mai devreme, mai ales ca multe dintre suitele folosite pe un PC au aplicații dedicate cu majoritatea funcțiilor disponibile.

Așadar, industria urmează să ia o întorsătură fantastică în următorul deceniu

Recommended